Община Гулянци

До дни ще бъде организирано пръскане срещу комари по Дунав

На правителствено заседание днес министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил спешни мерки във връзка с проблема с масовата популация на комари край река Дунав. Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

По време на заседанието премиерът е поискал министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заедно с Българската агенция по безопасност на храните да влязат във връзка с кметовете на засегнатите общини, за да може да се реагира незабавно като се отпуснат средства и се осигури самолетно пръскане.

След заседанието министър Танева е съобщила, че средствата са в размер на 2 милиона лева и пръскането ще бъде извършено със самолет по цялото поречие. „Правим възможно най-спешната организация. До края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ по съответните области следва да представят териториите и площите, които да бъдат третирани. А след като се направи необходимата процедура по възлагането на това пръскане със самолети, ще бъде направена и организация за времето, часовите зони и териториите, които ще бъдат третирани, така че да опазим пчелите и всичко, което би се засегнало.”- обяснила е още министър Танева пред журналисти. По думите ѝ пръскането трябва да стартира до няколко дни.

Сайта използва бисквитки