Община Гулянци

100 години - читалище в Гулянци

На 2 септември се състоя честването на сто годишнината на НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци. Празникът започна с откриване на признателна плоча на входа на читалището, с благодарност към предците, изградили читалището. Важен момент в историята е, че навремето, за да бъде построена сградата с данък са обложени всички семейства в Гулянци, а доброволен труд в градежа са вложили десетки местни хора. Така че, към днешна дата можем да кажем, че с НЧ „П. Р. Славейков“ е свързан всеки дом и всяко сърце в града. Може би затова, а може би заради годините усърдна творческа работа и любов, вложени от колективите, читалището е било и продължава да бъде душата на Гулянци.

Вълнуващата годишнина събра читалищни дейци и самодейци, приятели, колеги, творци и граждани. Гостите бяха посрещнати на входа от председателя Пламен Линков, хванал за ръка дете, като символ на приемствеността между поколенията. Читалищните дейци подаряваха на всички юбилейни сувенири. Във фоайето беше подредена фото изложба „Миналото среща бъдещето“, уловила моменти от читалищния живот през годините. Специално за повода в арт-галерия „101 дарования“ свои творби представи изявеният художник Пламен Казаков, който е с гулянски корени. Изложбата остави безмълвни гостите, а уникалните икони на автора, рисувани със специална техника върху старинно дърво, привличаха посетители и в следващите празнични дни.

Кулминация на честването беше концертът на самодейците, който изпълни сцената с многообразието от таланти на певците, танцьорите и инструменталистите от различни поколения. Публиката беше изключително развълнувана от участието на Цветомир Страхилов, Красимира Красимирова, Огнян Янчев, Избел Янева и Ива Ангелова, които вече не са в състава от самодейци, но в сърцата си винаги ще бъдат. В завладяваща феерия се завъртяха и най-малките попълнения, които създадоха много настроение с танците и песните си.

Читалището връчи награди за принос в развитието на културата и читалищното дело на градоначалниците на Гулянци, на бившите секретари и председатели, изявени самодейци, читалищни и културни дейци, на детската градина и училището – за добра съвместна работа. Юбилярите получиха почетен плакет за принос към развитието на община Гулянци от кмета Лъчезар Яков и парична награда, подаръци, цветя и поздравителни адреси от президента на РБ, председателя на Народното събрание, Областния управител, Съюза на читалищата, кметства, читалища, училище и детска градина, ЦОП гр. Гулянци, институции, фирми, граждани и приятели.

Събитията, белязани от 100 годишния юбилей на читалището започнаха още в началото на годината и ще продължат и в следващите месеци с изложба, литературни срещи и концерти.

Сайта използва бисквитки