Община Гулянци

20 години ЖВГ "Дунавски звуци"

На 16 октомври ЖВГ „Дунавски звуци” при КПК „Възраждане” гр. Гулянци отпразнува 20 годишен юбилей. Празникът събра много приятели на групата, които пяха, плакаха и се вълнуваха заедно.

Домакините, начело с художествения ръководител Зинка Габърска бяха организирали тържествен концерт, който включваше емблематични песни от богатия репертоар – народни, патриотични и песни за България. В програмата участваха самодейци при НЧ „П. Р. Славейков 1923” гр. Гулянци и ученици от СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. Зинка Габърска разказа историята на вокалната група, спря се на най-значимите моменти и постижения. С вълнение и благодарност тя спомена имената на бившите и настоящи певици, както и на хората, които през годините са давали и дават сърце и душа, за да се развива художествената самодейност в клуба. ЖВГ „Дунавски звуци” е носител на десетки златни и сребърни отличия от фестивали и събори в страната и чужбина – от В. Търново, Плевен, София, Перник, Беклемето, Корабия, Копривщица, Брацигово, Априлци, Дряново, Черни Вит, Кнежа. Редовен участник е в събитията, организирани на територията на община Гулянци и инициатор на десетки чествания и мероприятия.

В своята дългогодишна творческа дейност Зинка Габърска, ко-репетиторът Елка Ганова, инструменталистът Георги Илийчев и певиците неведнъж са изправяли на крака жури и публика. В сърцата си носят безброй мили спомени от успешни изяви, от срещи, нови приятелства и екскурзии. Цялата тази емоция беше събрана в честването на 20 годишния юбилей и споделена с гостите на събитието – Левтеринка Георгиева ВрИД кмет на община Гулянци, досегашния кмет на общината Лъчезар Яков, директора на СУ „Хр. Смирненски” – Емилия Кръстева, секретаря на читалището Анета Атанасова и читалищните дейци, Павлинка Петрова – учител и близък приятел и съмишленик на КПК „Възраждане”, директора на ДГ „Незабравка” Ева Янкова, д-р Илона Петкова, председателя на общинската организация на пенсионерите Теменужка Димитрова, председателя на клуба в Гулянци Митко Александров и председатели на клубове от общината, Лилия Стойкова – координатор на клубовете, бивши хористки и членове на клуба. Рождениците получиха много подаръци, поздравителни адреси, цветя и дарения. Левтеринка Георгиева поднесе почетен плакет за принос от името на Община Гулянци, парична сума и цветя. Тя поздрави групата с думите: „Вие, от ЖВГ „Дунавски звуци”, сте пазители на традициите, символ на приемствеността между поколенията и неразделна част от културния живот в града и общината. Гордеем се с Вас и успехите Ви! Винаги ще подкрепяме инициативите и изявите Ви!”. От групата също изказаха благодарност към Общинска администрация и лично към Лъчезар Яков за подкрепата през годините. След емоционалния момент с поднасянето на подаръците и поздравленията, рождениците разрязаха голяма празнична торта, също подарък от Общината.

Сайта използва бисквитки