Община Гулянци

Символите на Гулянци и общината

По инициатива на кмета на община Гулянци Лъчезар Яков, по повод 40-тата годишнина на града през 2014 година бяха утвърдени с наредба на Общинския съвет символите на града и общината – знаме, герб, химн, печат и ключ.

Наредбата регламентира и реда за връчване на почетни знаци и отличия.

Герба и знамето на Гулянци са създадени преди десетилетия и са неизменна част от официалните чествания в общината. Гербът представлява щит, който е художествено изображение на фактите, символизиращи характера и развитието на града и района: селско стопанство, машиностроене, познание и река Дунав. Знамето е бяло с правоъгълна форма, в левият край, вертикално е разположена трикольорна лента, в централно ляво е изобразен гербът на град Гулянци, а в центъра надпис „ОБЩИНА ГУЛЯНЦИ” в червен цвят.

Любопитен факт е, че другият от символите на града – ключът е изгубен преди много години и това даде повод за годишнината на Гулянци да бъде изработен нов. Той представлява пластично уникално скулптурно произведение от бронз с надпис „Гулянци” и символизира държавността и доверието. Произведението е дело на световно известния скулптор Красимир Рангелов, който е родом от Гулянци. Ключът е поставен в оригинална кутия от естествена кожа и се съхранява от кмета на общината. От тук нататък всеки новоизбран кмет ще получава ключа на града на официална церемония при полагането на клетва при встъпване в длъжност. Копие на ключът на града в сувенирна форма може да се връчва от кмета на Общината на видни личности, удостоени със званието „Почетен гражданин” и по други поводи в знак на гостоприемство.

Наредбата за символите и отличията на община Гулянци регламентира и химна на град Гулянци, който е създаден още през 1994 година, а през 2014 му бе направен аранжимент и студиен запис.

Химн на град Гулянци е песента „Мой роден град” с текст и музика на Людмила Ангелова. Като дългогодишен читалищен служител и културен деец тя е част от творческия екип на безброй чествания и празници и създава песента по повод 20-тата годишнина на града. За 40 юбилей бе направен аранжимент от композитора Димитър Гетов и студиен запис с едни от най-популярните гласове на Гулянци – Емилия Валенти, Вяра Панталеева, Цветомир Страхилов и Стефани Борисова.

Към химна >>>                                                           Наредба за символите и отличията на Община Гулянци >>>

Мой роден град

Малко кътче – розова градина

до реки вековни де текат.

Тук със обич райска е скътала

ширна Дунавската равнина.

Името ти дадоха цветята,

а душата – родове безброй!

О, Гулянци, ти си на земята

град най-свиден, слънчев град си, мой!

Времена и бурни, и жестоки,

не сломиха гордия ти дух!

Хора, нека дружни сме навеки!

Не делете се един от друг!

О, Гулянци, ти си на земята

град най-свиден, слънчев град си, мой!

Сайта използва бисквитки