Община Гулянци

Много емоции и награди за децата от Гулянци в Деня на Дунав

На 29 юни Община Гулянци отбеляза Международния ден на река Дунав съвместно с МКБППМН, ЦОП гр. Гулянци и СУ „Хр. Смирненски“.

Александър Мичев – секретар на местната комисия беше подготвил беседа и викторина на тема „Богатствата на Дунав“ и забавни и образователни игри за децата, които по увлекателен начин обогатиха знанията им за реката, природата и опазването й, видовете риби и птици, историята по тези места. Учениците бяха разделени в отбори и се съревноваваха в риболов, пъзели, гатанки, дърпане на въже. Центърът за обществена подкрепа ангажира учениците с арт-занимания.

20210629 145658

20210629 141821

20210629 150953 Moment5

В рамките на събитието беше подредена изложба от творбите, участвали в общинския конкурс „Моето приключение край Дунав“ и бяха обявени победителите. Над 30 ученици от община Гулянци и град Плевен се включиха в тазгодишното издание на конкурса и впечатлиха журито с таланта, творческото си мислене и не на последно място с изразеното виждане за опазването на околната среда, приятелството, бита и културата на хората, приключенията край реката.

В конкурса със специални награди за най-силно послание бяха отличени:

I-во място – Габриел Мартинов, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

При награждаването той разказа, че с творбата си иска да каже на хората да пазят природата, да не изхвърлят отпадъци, да не палят огън, да не изсичат дърветата. Самият той от малък често ходи на излети със семейството си и почиства брега.

II-ро място – Милена Върбанова, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

Рисунката на Милена впечатлява с оригиналност – в капчица вода, насред пустиня, тя подчертава значението на водата за живота и природата и отправя своето послание да ценим богатството, което имаме.

III-то място – Рая Димитрова, 5 клас от ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест

Със своята рисунка Рая отправя поглед в бъдещето и гради мост между бреговете.

Журито връчи и специални награди за художествена техника и оригиналност на Галин Бондоков от 4 клас и Маги Йорданова от 5 клас на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци.

В категорията за рисунка, която се оказа най-привлекателна за децата бяха наградени още:

І-во място – Николай Цветанов, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски” – гр. Гулянци

II-ро място – Гордън Милушев, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски” – гр. Гулянци

III-то място – Катя Цонова, от ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест

20210629 141846

20210629 153615 Moment2 20210629 153656 Moment3

20210629 145431

Във фото-конкурса журито определи следните победители:

І- во място – Борис Бойко Димитров, на 8 години от ОУ „Петър Берон” гр. Плевен

В колаж Бойко разказва за своите плавания с каяк по Дунав заедно с мама и татко и за посланието в бутилка от баба и внуче от Врачанско, което открил при един от излетите.

II-ро място във фото-конкурса си поделиха Никола и Марина Кацарски, на 10 г. от ОУ „В. Левски“ гр. Плевен за уникалните кадри, в които са уловени техните крайбрежни приключения.

На III-то място журито класира Георги Тонов, на 8 години, от ОУ „П. Берон“ гр. Плевен и неговите начини за забавление в реката.

В категорията за литературна творба беше наградена Сияна Дечева, на 8 години от ОУ „П. Берон“ гр. Плевен за стихотворението си, комбинирано с рисунка.

2021 06 15 14 09 48 974 2021 06 11 13 12 12 468

 ornor ornor2

20210611 093813

Община Гулянци връчи и една екипна награда в конкурса посветен на Деня на Дунав. Групите от ЦДО – 4 и 6 клас на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци бяха отличени за изработеното тематично табло от капачки. Голямата награда за децата и техните ръководители е разходка с лодка по Дунав, осигурена от фондация "Блулинк" в рамките на проект DANube Urban Brand + Building Regionaland Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Република България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Подаръци от Общината и МКБППМН получиха всички участници в конкурса и честването на Деня на Дунав. Освен тях, за достойните си постъпки бяха наградени Рая Милушева и Деяна Димитрова от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци. Ученичките получиха съответно званието „Кавалер на бронзовото сърце“  и „Кавалер на златно сърце“ от секретаря на МКБППМН. Отличието се връчва ежегодно на деца, извършили благородна проява, като номинациите се подават към комисията. Постъпките се разглеждат индивидуално по няколко важни критерия и едва тогава се излъчват наградените.

20210629 141058

20210629 141259

Награждаването сложи край на вълнуващия ден посветен на Дунав и начало на ваканционните приключения за децата. Община Гулянци пожелава на всички безгрижни летни дни!

standard logo light green ink BIG                                                                                                       logo print BlueLink 300dpi

Наградата - разходка с лодка по Дунава е осигурена от фондация "Блулинк" в рамките на проект DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Р България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сайта използва бисквитки