Община Гулянци

На 12 април ще бъде положен основният камък на параклис „Св. Параскева“ с. Искър

Стъпка по стъпка хората от село Искър вървят към осъществяването на една своя отколешна мечта – да имат православен храм. Начело с инициатора Димитър Димитров, за когото ви разказахме, те са на път да материализират своето начинание.

На 12 април от 10 часа в центъра на селото ще се състои тържествен водосвет с полагане на основния камък и първа копка на параклиса „Св. Параскева“. За богослужението са поканени Великотърновският митрополит Григорий, духовни лица от Великотърновската епархия и отец Асен и отец Пламен от нашата духовна околия.

От няколко дни кипи усилена подготовка на терена за голямото събитие. Димитър Димитров заедно с малки и големи доброволци от селото почистват, заравняват и благоустрояват мястото, където се надяват след време да се извисява Божият храм.

Ще припомним, че преди месеци, подтикнат от стечение на обстоятелствата, желанието на хората и доброто си сърце, Димитър Димитров се ангажира с инициативата за построяване на параклис „Света Параскева” в с. Искър.  Оказва се, че в центъра на селото има подходящ общински терен, който бе дарен на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет по предложение на Кмета на общината Лъчезар Яков. Следват месеци на  процедури, разрешителни, проектиране, за които оказват помощ отзивчиви хора, фирми и институции. Междувременно тече дарителска акция за набиране на средства.

Необходими за грубия строеж на параклиса са 49 400 лева. До момента са събрани – близо 9000 лева. Община Гулянци също ще подпомогне инициативата с 10 000 лева по предложение на кмета Лъчезар Яков, гласувано от Общински съвет.

Дарителската акция продължава да е активна и всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:

IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07

BIC: STSABGSF

При банка „ДСК” ЕАД

Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”

Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”

„Всяка помощ ни е важна – и със средства, и с действия, защото първата копка е едва началото. Има още много работа и препятствия, които можем да преодолеем само заедно и с Бога напред.“ – казва Димитър.

Сайта използва бисквитки