Logo

На 12 април ще бъде положен основният камък на параклис „Св. Параскева“ с. Искър

Стъпка по стъпка хората от село Искър вървят към осъществяването на една своя отколешна мечта – да имат православен храм. Начело с инициатора Димитър Димитров, за когото ви разказахме, те са на път да материализират своето начинание.

На 12 април от 10 часа в центъра на селото ще се състои тържествен водосвет с полагане на основния камък и първа копка на параклиса „Св. Параскева“. За богослужението са поканени Великотърновският митрополит Григорий, духовни лица от Великотърновската епархия и отец Асен и отец Пламен от нашата духовна околия.

От няколко дни кипи усилена подготовка на терена за голямото събитие. Димитър Димитров заедно с малки и големи доброволци от селото почистват, заравняват и благоустрояват мястото, където се надяват след време да се извисява Божият храм.

Ще припомним, че преди месеци, подтикнат от стечение на обстоятелствата, желанието на хората и доброто си сърце, Димитър Димитров се ангажира с инициативата за построяване на параклис „Света Параскева” в с. Искър.  Оказва се, че в центъра на селото има подходящ общински терен, който бе дарен на църковното настоятелство с решение на Общинския съвет по предложение на Кмета на общината Лъчезар Яков. Следват месеци на  процедури, разрешителни, проектиране, за които оказват помощ отзивчиви хора, фирми и институции. Междувременно тече дарителска акция за набиране на средства.

Необходими за грубия строеж на параклиса са 49 400 лева. До момента са събрани – близо 9000 лева. Община Гулянци също ще подпомогне инициативата с 10 000 лева по предложение на кмета Лъчезар Яков, гласувано от Общински съвет.

Дарителската акция продължава да е активна и всеки, който желае и има възможност може да подпомогне каузата на Димитър и хората от село Искър, чрез SMS с текст ISKAR на номер 17 777 за всички мобилни оператори или с паричен превод по дарителска сметка за строителство на параклис „Света Параскева” в с. Искър, община Гулянци:

IBAN: BG80 STSA 9300 0026 5263 07

BIC: STSABGSF

При банка „ДСК” ЕАД

Титуляр на сметката: Храм „Света Параскева”

Основание за вноската: Дарение за параклис „Света Параскева”

„Всяка помощ ни е важна – и със средства, и с действия, защото първата копка е едва началото. Има още много работа и препятствия, които можем да преодолеем само заедно и с Бога напред.“ – казва Димитър.

Copyright 2020 Municipality of Gulyantsi. Designed by itdesign adv.

Сайта използва бисквитки