Община Гулянци

От днес са в сила по-строги противоепидемични мерки

Със заповед  на министъра на здравеопазването № РД-01-393/09.07.2020 г е забранено посещението на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

В изпълнение на тази разпоредба кметът на общината издаде заповед, която регламентира работно време до 23:00 часа за ресторантите, кафе-аперитивите, пивниците, снек-баровете и другите заведения за хранене и развлечения на територията на община Гулянци, като същите са задължени да работят при спазване на всички противоепидемични мерки.

Не се разрешава струпването на големи групи хора на обществени места на закрито и открито – Общински пазар гр. Гулянци, площади, паркове, беседки, междублокови пространства, автоспирки и др.

Забранено е организирането и провеждането на събори, панаири, турнири, състезания и други масови празници, чествания и прояви, които създават предпоставки за струпване на големи групи хора.

            Останалите противоепидемични мерки остават без промяна.

            Задължителна е физическата дистанция, носенето на маска на закрити обществени места, засилена дезинфекция и хигиена.

Заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-393 >>>

Заповед на кмета на общината № РД-09-289 >>>

Сайта използва бисквитки