Община Гулянци

Противоепидемични мерки на територията на област Плевен, считано от 00:00 часа на 07.02.2022 г.

На 03 февруари, в Областна администрация - Плевен беше проведено извънредно заседание на Областен кризисен щаб за борба с COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на областта. На срещата са присъствали представители на лечебните заведения, представители на: РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и РУО.

Директорът на РЗИ – Плевен д-р Минчев е представил актуална информация за епидемиологичната обстановка. На територията на област Плевен за 02.02. са отчетени 293 нови случая. Регистрираната 14-дневна заболеваемост е 1497,19 на 100 000 души и отчита тревожен ръст в сравнение с данните от предходното заседание на щаба, проведено на 25.01 тази година. Към момента всички общини в област Плевен са в червената и тъмночервената зона по класификацията на Министерството на здравеопазването.

Един от водещите показатели, съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията са заетите интензивни легла. На 02 февруари, е отчетен пик на заетите легла, като само 6 от тях са били свободни.

Тази епидемиологична обстановка наложи въвеждането на новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 07.02.2022 г.

Учениците от 1 до 4 клас ще са изцяло в присъствена форма на обучение, няма да се затварят детските градини и ясли. По четири класа от 5 до 12 клас ще се редуват по една седмица в обучение от разстояние и в клас.

Ограничения ще се наложат в работата на питейните заведения и ресторантите - ще  работят на 50% от капацитета си и клиентите трябва да представят зелени сертификати. Не се предвижда въвеждане на  вечер час за ресторантите. Непълнолетните обаче няма да могат да влизат в моловете и заведеният без родител или настойник със сертификат, както и след 22 часа вечерта.

Пълен текст на заповедта - Заповед №РД-01-50/03.02.2022г.

Сайта използва бисквитки