Община Гулянци

Личните лекари изготвят списъци с желаеши да се ваксинират срещу COVID-19

Във връзка с прилагането на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, общопрактикуващите лекари започнаха изготвянето на списъци с желаещите да бъдат ваксинирани пациенти от следните групи: лица на възраст на и над 65 години; пациенти с хронични заболявания.
За целта хората трябва да се обърнат към личния си лекар в срок до 07.02.2021 т., да заявят желанието си и да посочат имена, телефон и друга необходима информация за включване в списъка. Лекарите трябва да са готови със списъците до 15.02.2021 г., тъй като спрямо тях ще бъдат предвидени и заявени необходимите дози за четвъртата фаза на ваксиниране.
Според Националния план в първата фаза на ваксиниране срещу COVID-19 попадат лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг медицински персонал. Очакванията са в тази категория да влязат около 240 хил. души. Ваксинирането тече в момента.
Във втората фаза на плана за ваксиниране влизат учителите в страната, социалните институции и работниците във ферми за отглеждане на норки.
В трета фаза попадат служителите, участващи в поддържането на критичната инфраструктура в България, като например служителите на МВР, работниците в системите на ВИК и др..
Възрастните хора на и над 65 годишна възраст попадат в четвъртата фаза за ваксинация, както и хората страдащи от хронични заболявания. Очакваният брой подлежащи на ваксинация в тази фаза са най-много дотук - 1,8 милиона.
Фаза 5 от Националния план включва ваксинирането на уязвими групи от населението поради висок епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

Сайта използва бисквитки