bg en
Новини > Топъл обяд за 150 нуждаещи се лица от община Гулянци

Топъл обяд за 150 нуждаещи се лица от община Гулянци

2015-05-07

На 04.05.2015г. Община Гулянци стартира дейностите по Процедура „Осигуряване на топъл обяд” на стойност 38 400 лева. Процедурата е финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014 – 2020 година, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, с управляващ орган на програмата Агенцията за социално подпомагане.

По проекта Община Гулянци в продължение на пет месеца всеки ден ще осигурява топъл обяд, състоящ се от супа, основно ястие и хляб на 150 лица в неравностойно положение от седем населени места. Хората, които ползват услугата по тази процедура са: лица и семейства на месечно подпомагане, с доход по-нисък от диференцирания минимум; неосигурени, самотно живеещи лица с децата си, подпомагани по Закона за семейните помощи; самотно живеещи, получаващи минимална пенсия за стаж и възраст, за инвалидност, социална или наследствена пенсия.

Храната за потребителите, придружена от сертификат за качество, се приготвя и транспортира до специални пунктове по места от екипа на Социален патронаж Гулянци. Отделно, от услугите на патронажа се ползват 350 човека от цялата община и броят им непрестанно се увеличава, заради отличното качество на приготвяната храна и коректното обслужване.

С процедурата „Топъл обяд” Община Гулянци покри цялата година по отношение на осигуряването на безплатен обяд за хората в нужда. От 2009 година насам в най-студените месеци на годината от октомври до април се изпълнява проект „Обществена трапезария”, по който се хранят безплатно средно по 100 души от общината. Населените места, в които се реализира проекта са различни всеки сезон, за да бъдат обхванати възможно най-много хора в крайна нужда.