bg en
Новини > Общинско състезание "Млад огнеборец"

Общинско състезание "Млад огнеборец"

2015-04-27

На 24.04.2015г. се проведе и традиционното районно състезание по пожаро-приложен спорт „Млад огнеборец”, в което участваха училищните отряди на СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци, СОУ „Асен Златаров” с. Гиген, ОУ „Хр. Ботев” с. Милковица и ОУ „Хр. Ботев” с. Брест. Домакин и организатор на мероприятието бе РС ПБЗН гр. Гулянци. Младите огнеборци се състезаваха в две дисциплини – „Щафетно бягане с препятствия” и „Бойно разгръщане на състезателна пътека”.

Най-добре в дисциплините се представиха момичетата и момчетата от отряда на СОУ „Асен Златаров” с. Гиген и те се класираха за областното състезание, което ще се проведе в град Плевен през май. На второ място остана отбора на Милковица, трети се класираха Брест и на четвърто място – Гулянци. Началникът на РС ПБЗН гр. Гулянци – инж. Ценко Цачев награди отрядите с грамоти и топки. За всички състезатели имаше сандвичи и напитки, осигурени със съдействието на спонсори.

По инициатива на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това е възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования. В отрядите младите огнеборци, на възраст от 10 до 16 години, преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението и други общественополезни акции - главно с екологична насоченост. Инструктори на отрядите са държавни служители от НСПБЗН – МВР, бивши пожарникари и учители, като за всеки отряд от директора на съответното училище се определя педагогически отговорник. Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания „Млад огнеборец”.