bg en
Новини > Културно - образователна програма гр. Будапеща

Културно - образователна програма гр. Будапеща

2014-11-06

През октомври делегация от община Гулянци взе участие в Културно – образователна програма в Будапеща и Братислава „Перлите на Дунав и Европа”.  Инициативата е част от дейностите по проект „Морска академия 2020”   на  АДО „Дунав” и се проведе под патронажа на Н.Пр. Бисерка  Бенишева – посланик на Република България в Унгария.

От страна на община Гулянци във форума участваха зам.-кмета Владимир Дюлгеров, председателя на ОбС Гулянци Огнян Янчев, директор на дирекция „Обща администрация” Лефтерина Георгиева, началник отдел „Бюджет и финанси” Бисер Киров, Гл.спец „ Образование,здравеопазване и социални дейности” Галя Доцева, директори и педагози от училища и детски градини на територията на общината.

Владимир Дюлгеров връчи плакет на Община Гулянци и типично български сувенири на домакина на форума Золтан Гилице – зам.-кмет на Будапеща с ресор „Образование и култура”.

В рамките на програмата бе организирана конференция в гр. Будапеща за обмен на опит и добри практики от двете страни в сферата на образованието, културата и иновациите, както и на възможностите за българо – унгарско сътрудничество. Участниците в културно – образователната програма посетиха българското училище в Братислава и разгледаха културните и исторически забележителности в двата крайдунавски града.

 

Проект „Морска академия 2020” за българо - унгарско сътрудничество, чрез активни културни и образователни дейности се реализира от Асоциацията на Дунавските Общини (АДО) „Дунав” и Будазиг – ЕООД с подкрепата на: Министерството на образованието, младежта и науката, Посолството на Унгария в Република България, Посолството на Република България в Будапеща, Община Несебър, Слънчев Бряг, Кметските ръководства, директори и учители от 8 – ми, 11 – ти, 12 –ти райони и БРС в Будапеща.

Проект „ Морска Академия 2020” е разработен в контекста на основни стратегически документи на Европейския съюз: в т.ч. „ Европа 2020 “, Стратегия на Европейския съюз за развитие на Дунавския регион, Национална стратегия за Учене през целия живот и др., и е значим с провеждането на актуални и непреходни дейности заредени с рационална, емоционална интелигентност и професионална компетентност.

Сред основните цели на проекта е разгръщането на Българо – Унгарското сътрудничество в сферата на образованието, културата, иновациите и междукултурния обмен; Популяризирането на добри учителски практики, обмен на информация, практически опит и идеи за повишаване продуктивността на педагогическата дейност на директори, учители, възпитатели и др. специалисти в системата на училищното и предучилищно образование.

Целите на проекта са израз на потребността и желанието на директори и учители за участие в дейности за опознаване, обогатяване и популяризиране на традициите в бита, културата и образованието на българския и унгарския народ.