bg en
Новини > 40 години град Гулянци

40 години град Гулянци

2014-09-04

На 4 септември се навършиха 40 години от обявяването на Гулянци за град. Акцент в честването бяха символите на града. Химна, ключа, печата и знамето на Гулянци бяха утвърдени със специална наредба от Общинския съвет на Тържествена сесия, която даде начало на празника. По традиция честването продължи с издигане на знамето на община Гулянци от Веска Радулова, кмет на Гулянци по времето, когато е обявен за град. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи свещеноиконом отец Пламен Линков.

 

Кмета на общината Лъчезар Яков поздрави присъстващите гости и жители на града по повод празника и изказа благодарност към хората дали своя принос за изграждането на Гулянци като град. „Ние ще продължим да надграждаме постигнатото от Вас.” – увери той. На специална церемония Лъчезар Яков получи символичния ключ на града от Веска Радулова и връчи почетни плакети и значки на бившите кметове, общинските съветници и хората с принос за създаването на символите на града. Подобаващ финал на церемонията сложи тържествения концерт на читалище „П. Р. Славейков 1923” с участието на самодейните колективи и изпълнители при КПК „Възраждане”, Клуба на хората с увреждания и читалището.

 

 

Празничния ден продължи с фотоизложба и филм под надслов „Разходка в миналото с поглед в бъдещето”, турнири по шахмат и тенис на корт.

Вечерта на откритата сцена в центъра на града се качиха младите таланти на Гулянци, които са гордост на града с участията си в национални и международни конкурси и музикални формати заедно с танцовите и певчески формации и индивидуалните изпълнители при читалището, които внасят колорит и настроение на всеки празник. Кулминацията на вечерта бе изпълнението на химна на града и разрязването на огромната юбилейна торта. Празника завърши с кръшни хора и ръченици в изпълнение на Фолклорна формация със специалното участие на Димитър Аргиров.