bg en
Новини > Православен храм отвори врати в с. Шияково

Православен храм отвори врати в с. Шияково

2014-08-25

На 23 август, великотърновският митрополит Григорий освети новопостроеният православен храм „Света Троица” в с. Шияково. Събитието уважиха областния управител Бойко Балтаков, кмета на община Гулянци Лъчезар Яков, зам.-кмета Паскал Пиличев, общински съветници от Плевен и Гулянци, кметове на кметства, ръководители на институции и фирми, стотици жители на село Шияково и общината.

Кмета на Шияково Миринка Цветкова поздрави присъстващите и сподели вълнението си от това, че след толкова много години селото най-сетне има храм, в който хората ще могат да запалят свещица по радостни и тъжни поводи, да се съберат за обща молитва и служби. Г-жа Цветкова разказа, че мястото, на което е изграден храмът „Света Троица”, е било двор, собственост на заможен по онова време местен род и е дарено през 1940 г. от Минко Данаилов. Едва сега, 74 години по-късно волята на дарителя е изпълнена, със съдействието на много хора. Храмът е вдигнат основно с дарения и доброволен труд,  част от средствата са предоставени от Дирекцията по вероизповедания, Община Гулянци, фирми и организации, частни лица. Миринка Цветкова изказа благодарност и признателност към всички участвали в строителството. Сбралото се множество поздрави и областния управител на Плевен арх. Бойко Балтаков. „23-ти август вече ще има особено значение за жителите на село Шияково, защото с тази дата ще се свърза едно от най-паметните събития в живота на едно населено място – сдобиването с Божи храм.”, каза той и отбеляза, че отдадеността, с която дарителите са допринесли за построяването на параклиса, е достойна за уважение. Гостите на празника поднесоха икони за новият Божи дом, особено интересна, сред които - „Света Троица”, ръчно рисувана върху старо дърво от главният архитект на община Гулянци Светла Радулова.

Службата за освещаване на църквата води великотърновският митрополит Григорий заедно със свещеници от района. По традиция след освещаването на присъстващите бе раздаден курбан за здраве и благоденствие.

Празникът в Шияково продължи и вечерта с традиционната земляческа среща. Тя се провежда за шести път и събира около празнична трапеза всички родени, живеещи и свързани с Шияково хора.