bg en
Новини > Стартира поредният голям инфраструктурен проект на община Гулянци

Стартира поредният голям инфраструктурен проект на община Гулянци

2014-07-30

На 30 юли Областният управител на област Плевен Илиян Йончев и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Атанас Добрев гостуваха в Гулянци и заедно с кмета на общината Лъчезар Яков участваха в церемония по полагане на първа копка и дадоха старт на ремонта на две значими пътни отсечки в община Гулянци. Гости на церемонията бяха още заместник областния управител Мирослав Михайлов, Директора на ОД на ДФЗ гр. Плевен – Моника Чочева, представители на дружеството – изпълнител и фирмите осъществяващи строителния и авторски надзор, представители на местната власт и администрация, ръководители на фирми и институции, граждани, медии.

Както повелява традицията, началото на строителните дейности бе дадено с водосвет. Кмета на общината Лъчезар Яков благодари на своите гости за съдействието, което са оказали за стартирането на проекта и пожела успешна работа на фирмите, ангажирани в изпълнението му. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие” подчерта значението на този проект, не само за община Гулянци, а и за областта и съобщи, че за целия програмен период на ПРСР 2007-2013 г. на територията на област Плевен са договорени 1 047 проекта за над 214,5 млн. лева. Те са по мерките за млади фермери, модернизиране на земеделски стопанства и подпомагане на полупазарни стопанства. Атанас Добрев допълни , че само в община Гулянци са подписани 143 проекта за над 25 млн. лева. Инвестициите са на млади фермери, за модернизиране на земеделски стопанства, залесяване на неземеделски земи и възстановяване на горския потенциал, както и за развитие на икономиката населените места в селските райони. Изпълнителният директор на фонда поля с менче вода, за да върви работата. В церемонията участва и областния управител Илиян Йончев, който изрази задоволството си от факта, че само от началото на годината до сега за трети път е в Гулянци по повод стартирането на голям инфраструктурен обект.

Проекта „Ремонт на път PVN 1022, /ІІ-11/ - Гиген-Дъбован-Гулянци - /ІІ-11/ Участък от Км 1+100 до Км 25+100, L= 24.000 км; и  Ремонт на път PVN 1020, /ІІ-11/-Гиген-Искър-Граница общ. (Гулянци-Долна Митрополия) – Славовица /ІІІ-3004/ Участък от с.Искър до Граница общ. Гулянци – Долна Митрополия, L= 1.254 км” се осъществява по мярка 321 от ПРСР и е на стойност 5 678 504 лева. Единият пътен участък, който ще бъде ремонтиран по проекта е 24 километра и свързва Гулянци, Дъбован, Загражден и Гиген. Пътя е в лошо състояние от години, на настилката са правени само текущи ремонти и изкърпвания, на места има слягания. Този път е единствен за хората от Дъбован и Загражден и е от изключителна важност за тях, както в посока към общинския център, така и в посока Гиген, където учат по-голяма част от децата от тези села. Участъкът от 1,54 километра, който ще бъде изграден по този проект от с. Искър до границата на община Долна Митрополия ще съкрати значително пътя до областния център Плевен и другите населени места от района за голяма част от жителите на общината.