bg en
Новини > Приключва проект "Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно"

Приключва проект "Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно"

2014-07-17

На 17 юли в ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци се проведе заключителна пресконференция по проект „Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно”. Проекта се осъществява от Община Гулянци в партньорство с ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци и е финансиран от ЕС и ЕСФ по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Общата му стойност е 94 642 лева. Проектните дейности се реализират 10 месеца, от септември 2013г. до юли 2014г.

На събитието присъстваха ръководителя на проекта Михаил Таиров, представители на общинска администрация, ръководството и колектива на детското заведение, родители. Гостите имаха възможност да видят детайлно осъществените през изминалите месеци дейности, след което децата поздравиха всички с фолклорна програма. Малчуганите получиха много подаръци – шапки, тениски и суитшърти, албуми със снимки, книжки и лакомства.

По проект „Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно” през 2013 година в ОДЗ „Незабравка” бяха създадени общо пет клуба по интереси: „Съкровищница - опознаване и традиции” с ръководител Надежда Димитрова, „При пъстроцветната дъга” с ръководител Ренета Ванкова, „Движим се безопасно” с ръководител Лилия Иванова, „Да играем и спортуваме заедно”, ръководен от Ева Янкова и клуб „ Приказна пътечка към родния език” с ръководител Катя Панова. През изминалите месеци децата включени в клубовете се занимаваха активно със спорт, фолклорна музика, танци, обичаи, рисуване и апликиране, запознават се с правилата за движение по пътищата и  изучават интензивно български език.  За обезпечаване на тези дейности по проекта бяха осигурени много игри, съоръжения, костюми, инструменти, помагала, играчки и обновяване на материалната база с нови мебели.

По проекта, освен интензивна работа с децата бяха проведени поддържащи специализирани обучения с педагозите и родителите, кръгли маси и пресконференции, образователни и опознавателни екскурзии за децата до места с културно и историческо значение в Плевен, Велико Търново, Ловеч и др.

Общата цел на проекта „Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно” и всички заложени по него дейности е да се приобщят децата от малцинствен  произход и постигане на тяхната по-добра предучилищна подготовка, което ще улесни участието им в етапите на училищното обучение, както и адаптацията им в образователната и възпитателна среда на детската градина.