bg en
Новини > Първа копка на ул. "Иван Вазов" с. Милковица

Първа копка на ул. "Иван Вазов" с. Милковица

2014-05-12

На 12 май Министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева участва в церемонията по полагане на първа копка на обект „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Иван Вазов, с. Милковица, общ. Гулянци”. На церемонията присъстваха още народните представители Петър Дулев и Димитър Кочков, областният управител на Плевен Илиян Йончев, главният секретар на Областна администрация Емил Димитров, кмета на Община Гулянци Лъчезар Яков, председателя на ОбС Огнян Янчев, инж. Стефан Чайков – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, инж. Митко Спасов – управител на ВиК Плевен, кмета на Милковица Иван Александров, представители на фирмата изпълнител на обекта „ПСТ Плевен” ЕООД, ръководители на институции и фирми от района, представители на медиите, граждани.

Както повелява българската традиция начинанието започна с водосвет отслужен от свещеноиконом отец Пламен Линков.

В обръщението си към жителите на село Милковица Министър Терзиева увери, че правителството работи за съживяване на малките населени места и за намаляване на различията между регионите, като първата копка на четвъртокласния път в Милковица е поредното доказателство за това. Министър Терзиева даде старт на обекта като поля с менче, за да върви работата по вода. В церемонията участва и кмета на общината Лъчезар Яков, който благодари за финансирането на този така важен за жителите на Милковица проект и пожела успешна работа на фирмата изпълнител.

Проекта на община Гулянци „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Иван Вазов” с. Милковица, община Гулянци” бе одобрен от Министерския съвет за финансиране по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Стойността на проекта е 994 183,03 лв.

Улица „Иван Вазов” или „Германския път”, както е позната в селото, е с дължина 1040 м. и е част от път ІV – 11048 за с. Муселиево. Съществуващото положение на улицата спрямо релефните дадености е такова, че при интензивни дъждове в нея се вливат големи количества вода от съседните улици и по-високите части извън и в селото. Водния поток прелива ограничителните бордюри и залива имоти, жилищни и стопански постройки. Не само настилката, но и самата конструкция на пътя са сериозно увредени от атмосферните влияния, което прави улица „ Иван Вазов” напълно неизползваема, а тя и нейните преки обслужват една трета от жителите на с. Милковица. От години хората, живеещи в този район са с ограничен достъп до дворните си места и имоти.

Проекта за ремонт на улицата предвижда пълно възстановяване на пътната настилка и на нарушената пътна конструкция, полагане на бордюри, изграждане на отводнителна система. Преди да започне реалното строителство по обекта ВиК Плевен извърши цялостен ремонт на водопроводната система в района. С реализирането на проекта ще се постигне достъп чрез улица „ Иван Вазов” и нейните преки до откъснатите жилищни имоти; ще се осигури безпрепятствено оттичане на повърхностните води, които в момента затлачват с инертни материали републикански път ІІ- 11, Оряхово -Крушовене – Гиген – Брест – Гулянци – Черковица – път ІІ – 34. Като цяло реализацията на проекта ще допринесе за значително подобряване средата на обитание на  жителите на с. Милковица и ще осигури безпроблемен достъп на колите на пожарната, спешна медицинска помощ и техника на експлоатационните дружества при възникване на бедствия, аварии и извънредни ситуации. Вече ще е възможно снегопочистването на района, както и организиране на сметосъбирането.

НОВИНИТЕ НА ЗЕТРА ТВ >>>