bg en
Новини > Ден на физиката в СОУ "Асен Златаров" с. Гиген

Ден на физиката в СОУ "Асен Златаров" с. Гиген

2014-03-28

28 март 2014 година ще остане в летописната книга на гимназията в село Гиген като един необикновен и тържествен ден, изпълнено с много емоции. Ръководството и колектива организираха честване в памет на доктора на физическите науки Ванко Кръстев, който е учил в СОУ „Асен Златаров” от 1966 до 1973 година. Инициативата за честването е на сестра му Малина Караджова. Преди месеци тя се свързва с директора на училището Николина Маркова с предложението да направи дарение на родното училище на брат си. Заедно решават средствата да бъдат вложени в изграждането и оборудването на кабинет по физика и астрономия в памет на бележития учен и на входа на училището да бъде поставена паметна плоча. Всички ангажирани в инициативата вярват, че по този начин децата от Гиген ще растат с добрия пример, че няма значение от къде идва човек, а е важен пътя, по който върви и дирята, която оставя след себе си.

На 28 март начинанието се увенча с успех и на тържествена церемония бяха открити паметната плоча и новият кабинет по физика. Събитието уважиха представители на местната власт, началника на РИО гр. Плевен – Албена Тотева, бивши директори и учители, възпитаници на гимназията, много жители на селото. Почетен гост на празника бе сестрата на Ванко Кръстев – Малина Караджова, заедно с близките си. Честването започна с химна на Република България и химна на училището, който бе изпълнен за първи път пред публика. Бяха прочетени възпоменателни слова за Ванко Кръстев от негови колеги и ръководители от Русия и Италия. Децата от училището се представиха с кратка литературно-музикална програма. Паметната плоча откри Малина Караджова, след което бяха поднесени венци и цветя.

Втората част от честването се проведе в сградата на училището, където бе прерязана лентата на новият кабинет по физика и астрономия. Деца от училището представиха атрактивни опити. Всички гости имаха възможност да изгледат презентация за детството и ученическите години на Ванко Кръстев. Бивши учители споделиха спомените си за него.

Ванко Русев Кръстев е роден на 17 март 1955 година в село Гиген. Първите му години минават в родното село. Още от най-ранна възраст прави впечатление с аналитичния си, математически ум. Завършва училището през 1973 година със златен медал. По късно учи във Физическия факултет на   СУ “Климент Охридски” гр. София, специалност физика на атома. Веднага след дипломирането,  му е предложена работа в Института по ядрени изследвания и ядрена енергия към Българската академия на науките, където работи в областта на физиката на елементарните частици, от които са изградени композитните частици на атома  -  протони и неутрони.

За времето от 1981 до 1988 г. Ванко Кръстев работи в Обединения институт за ядрени изследвания в град Дубна, Русия под ръководството на големия български физик проф. Цветан Вълов.

Изявеният физик работи и в Националния институт по ядрена физика гр. Перуджа, Италия под ръководството на световно признатия италиански физик професор Батистон. През 1994 г. е командирован в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици - Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в  Швейцария.

Ванко Кръстев загива трагично при автомобилна катастрофа заедно със съпругата си и дъщеря им през лятото на 1994 година.

Научните теоретични изследвания на Ванко Кръстев са поместени в престижни западноевропейски списания, като напр. SPIRES гр. Перуджа, Италия, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research на CERN.  Един от броевете на това списание съдържа  научната статия The L3 silicon microvertex detector, която е посветена на Ванко Кръстев и неговото семейство.

За изключителния принос на Ванко Кръстев  в областта на физиката  на елементарните частици през 1993 г. в каталога на Калифорнийския Университ на САЩ  A Guide to experimental elementary particle fhysics literature,  Lawrence Berkeley Laboratory e публикована дисертационната му работа.