bg en
Новини > Патронен празник на училището в село Гиген

Патронен празник на училището в село Гиген

2014-02-14

На 14 февруари СОУ „Асен Златаров” с. Гиген отбеляза 129 години от рождението на патрона на училището с богата литературно – музикална програма в салона на училището. Гости на традиционния училищен празник бяха общинския съветник и председател на училищното настоятелство Иван Минков, кмета на Гиген Красимир Първанов и Галя Доцева – гл. специалист „Образование, здравеопазване и социални дейности” в Общинска администрация, както и много учители, бивши възпитаници на гимназията, жители на селото.

Тържеството започна с кратко приветствие от директора Николина Маркова. Галя Доцева поздрави от името на кмета на общината Лъчезар Яков учителите, учениците и жителите на Гиген. Тя връчи на колектива подарък – парична сума, която ръководството да използва по най-подходящия начин за подобряване на базата или работата в училището.

Гости и публика имаха възможност да изгледат презентация за живота и делото на ученият и твореца Асен Златаров, която е изработена от ученици. След това момчетата и момичетата от всички класове с ентусиазъм и желание демонстрираха талантите си в музиката, художественото слово и танците в пъстра програма.

През тази учебна година в гимназията в с. Гиген се обучават около 230 деца от 1-ви до 12-ти клас. Това е второто по големина училище в общината. Преди няколко години материалната база бе напълно обновена по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”. За 250 000лв. беше извършен цялостен ремонт на сградата, напълно обновени бяха класните стаи и помещения. Сега децата учат в отлични условия. Към училището има кръжок по художествено слово, певчески хор, танцови и балетни състави. Като цяло ръководството и колектива се стремят не само да преподават на учениците, но и да ангажират свободното им време, да развиват интересите и талантите им.