bg en
Новини > Иван Минков от село Гиген отбеляза 5 години като ръководител на вокалните групи от Гиген, Брест, Загражден, Шияково, Байкал и Крушовене

Иван Минков от село Гиген отбеляза 5 години като ръководител на вокалните групи от Гиген, Брест, Загражден, Шияково, Байкал и Крушовене

2013-11-24

На 24 ноември в село Гиген се проведе фолклорен събор „Надпяване под акордеонния съпровод на Иван Минков”, организиран от читалище „Искра” с. Гиген. Поводът за своеобразния празник бе 5 годишният юбилей на Иван Минков като ръководител на вокалните групи при пенсионерските клубове и читалищата от Гиген, Брест, Загражден, Шияково, Байкал и Крушовене.

Домакина посрещна гостите си от Общинска администрация и шестте села с богата трапеза и с традиционното за гигенчани питие „тутеле манделе” – домашно червено вино, с ябълки, дюли, круши, люто чушле, пелин и други билки. Местните слагат на масата си тази напитка по всеки повод от десетки години и вече дори не се знае от къде произлиза наименованието й. Със сигурност, обаче твърдят, че тя е не само извор на  настроение и вдъхновение, но и лек за над 10 болести.

 

Празника започна с поздрави и пожелания към Иван Минков. Той бе удостоен с почетен плакет от кмета на общината Лъчезар Яков, който се връчва за особени заслуги, и парична награда. Всяка от вокалните групи поднесе на своя ръководител подарък и най-вече огромната си благодарност за неуморния му труд, търпение и всеотдайност. От своя страна Иван Минков и ръководството на читалище „Искра” им връчиха грамоти и сувенири за спомен. Всички се обединиха около идеята Фолклорния събор «Надпяване под акордеонния съпровод на Иван Минков» да стане традиция и да се провежда ежегодно. Празника продължи с пъстра програма с участието на всички певчески състави.

Иван Минков е секретар на читалище «Искра» с. Гиген от години, но той развива богата творческа дейност в още пет населени места от района като ръководител на певчески и танцови състави. От групите, с които работи в момента, най-дълго – 15 години е с ЖВГ при Пенсионерски клуб «Дълголетие» с. Загражден. Като най-вълнуващ и значим момент за себе си като ръководител определя удостояването на фолклорния състав на Гиген със златен медал на събора в Копривщица.