bg en
Новини > Излезе от печат книгата "Пет века село Долни Вит" на Драган Стойков

Излезе от печат книгата "Пет века село Долни Вит" на Драган Стойков

2013-11-18

Голямо събитие събра жителите на село Долни Вит на 18 ноември. Нетърпеливи и любопитни млади и стари се стекоха в библиотеката на читалището, за да станат свидетели на представянето на първата книга, събрала петвековната история на селото и да се срещнат с нейния автор Драган Стойков. Уютната читалня се оказа малка за огромния интерес към изданието „Пет века село Долни Вит” и събитието бе преместено в салона на читалището. Освен своите съселяни домакините посрещнаха и гости от община Гулянци – председателя на Общински съвет Гулянци – Огнян Янчев, кмета на Долни Вит Красимир Янчев, Левтерина Георгиева директор на дирекция „Обща администрация” и Галя Доцева – специалист „Образование, здравеопазване, социални дейности и култура”, секретаря на местното читалище – Галя Иванова и други спонсори и съмишленици, съдействали в дългия процес по подготвяне и издаване на книгата, близки и роднини на сем. Стойкови, които освен, че са подкрепяли автора в трудната му задача, са били и негово вдъхновение.

  

Модератор на събитието бе екип на вестник „Посоки”, а водещ съпругата на автора – Виолета Стойкова, която както стана ясно е била съпричастна на целият процес от зараждането на идеята преди три години.

„Несъмнено книгата „Пет века село Долни Вит” на Драган Стойков има своя приносен характер и е съществена стъпка напред в обогатяване на краеведската книжнина за Плевенския край.” – споделя Диана Трифонова от „Посоки”, която представи накратко книгата. Голямото значение на тази малка история оцени подобаващо и кмета на община Гулянци Лъчезар Яков като помогна с финансови средства за отпечатването й и удостои с почетен плакет автора. Драган Стойков получи от гостите си подаръци, цветя и най-голямата награда – всеобщото признание и благодарност. По време на дискусията по книгата се оформи идеята в центъра на селото да бъде издигнат монумент или чешма „Пет века село Долни Вит”, който да напомня за събитието на идните поколения и да остане да свидетелства за вековната история на родното им място. Освен това жителите на Долни Вит поискаха от председателя на Общинския съвет Огнян Янчев и кмета си да направят необходимото Драган Стойков да бъде обявен за почетен гражданин на селото и общината.

  

Драган Парашкевов Стойков е роден на 7 септември 1935 година в село Долни Вит в бедно работническо семейство. Основното си образование завършва в Сомовит, а гимназия в Никопол. Целият му живот минава в армията. През  1990 година се пенсионира със звание подполковник. Започва работа по книгата „Пет века село Долни Вит” преди три години. Посвещава я на съпругата си Виолета, дъщерите си Корнелия и Лора и внуците Емилиана, Драгомир, Виктор и Сара. В увода към историята Драган Стойков изключително емоционално описва мотивите си. „…..Младите отлетяха от родните си гнезда. Останахме ние, по-възрастните – да поддържаме огъня в бащиното огнище, да напомняме на децата си, че там някъде на картата има една страна, наречена България, има едно селище, от където са отлетели. За тези, които напуснаха бащин дом, за тези, които не искат да забравят своя произход и от къде са тръгнали, поисках да напиша тази книга..."