bg en
Новини > Милковчани за Милковица

Милковчани за Милковица

2013-09-24

ОУ „Христо Ботев” с. Милковица посрещна новата учебна година с напълно обновена площадка за спорт и игра. Ремонтните работи продължиха пет месеца и приключиха в края на август. Към днешна дата децата от селото се радват на кът за игри и отдих - с оформена площадка, монтирана тенис маса, детски уреди и пейки; мултифункционално игрище на изкуствена трева, което може да бъде използвано като волейболно, баскетболно и игрище за тенис на корт; очертано хандбалното игрище и боядисани спортни съоръжения и ограда. Стойността на строително-ремонтните работи е 3 300лв. – средства събрани с благотворителна акция „Милковчани за Милковица”.

Историята за тази акция е история, която трябва да стигне до повече хора, защото разказва за силата на Вярата, Надеждата и Любовта. Защото е пример как една птичка пролет прави. История за трима ентусиасти от с. Милковица – Галя Цанева, която живее и работи в селото и Вероника Цветанова и Ивайло Цанев, които живота отдавна е отвел далеч от родния им край, но сърцата им все още са тук. Тримата решават, че не е нужно да чакат някой от някъде да направи нещо за родното им село и родното училище, а могат да впрегнат дружни сили и да го направят заедно. С идеята, че спортното игрище в училището се нуждае от ремонт те разкриват банкова сметка за дарения и организират благотворителна вечер „Милковчани за Милковица” на 15.09.2012 година. Галя Цанева – преподавател в местното училище, която е двигател на цялата акция разказва, че най-смелите им очаквания били за участие на 50-тина човека, а в действителност ресторанта на селото се изпълва с над сто човека, откликнали на призива: „Знаем колко е трудно във време на икономическа криза, когато средствата не достигат дори за хляб, да правиш БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ. Затова изпращаме това послание толкова рано, за да можем малко по малко да заделим нужните средства, но ДА СМЕ ТАМ. Да, материалните ценности са важни – това е насъщният ни хляб! Но нека помислим и за  времето, когато ще можем да си купим хляб, но родното училище, което всички ние обичаме, ще бъде само спомен. Когато училищния звънец и огласеният от детски смях селски площад, ще бъде само спомен…”

  

Вечерта преминава при изключителен успех. Участват певческите колективи при Пенсионерския клуб и училището, организиран е благотворителен търг с атрактивни експонати. В търга са разиграни оригинални футболни фланелки на известни испански футболисти, изпратени като дарение от Димчо Пиличев, който е от Милковица, но от години е домакин на Атлетико - Мадрид. Милковчани наддават още за осветени икони от Кръстова гора и други манастири, изпратени им от монаси, също техни съселяни. Сред атракциите на вечерта е и кулинарна изложба, в която сръчните домакини демонстрират уменията си. Ястието спечелило първо място също участва в търга. Средства за благородната кауза милковчани събират и в специална кутия. След приключването на акцията става ясно, че събраната сума е 3287 лева. От тук започва още по-трудната задача на инициативния комитет – организацията на работата, ангажиране на хората, проучване, изчисления. Реално ремонта стартира през април 2013 година. Община Гулянци осигурява баластра и цимент, както и необходимите машини и техника, Кметство Милковица изпраща работници, в дейностите се включват и доброволци от селото, дори децата са запалени и ентусиазирани и помагат с каквото могат.

 

 „Трудности по пътя със сигурност не липсваха.” – споделя Галя Цанева – „Работата не вървеше винаги с темпото, с което ни се искаше, много хора не вярваха, че нещата ще се случат.” Но инициаторите вярват и в края на август, след доста безсънни нощи и усилен труд площадката за спорт и игра е готова. Сега на нея играят децата от Милковица. Освен своето обновено място за спорт и забавления те получиха още нещо – един изключително ценен урок, че всичко е постижимо с дружни сили и Вяра, Надежда и Любов в сърцето.