bg en
Новини > Курбан за здраве и благополучие в село Дъбован

Курбан за здраве и благополучие в село Дъбован

2013-09-17

  

За втора поредна година в деня на София, Вяра, Надежда и Любов – 17 септември жителите на Дъбован се събраха в центъра на селото за Водосвет и дружна молитва за здраве и благополучие. „Идеята за курбан се зароди миналата година, след няколко нещастни случая с млади хора от Дъбован” – разказа кмета Таня Кръстева. С вярването, че ще развалят лошата поличба тя и местни бизнесмени, с помощта на Енорийския свещеник отец Пламен Линков, избрали светлия християнски празник, за да реализират идеята си за първи път. Съдейки по множеството стекло се в центъра на Дъбован на 17 септември тази година, можем да кажем, че сме свидетели на зараждането и утвърждаването на една нова традиция.

Гости на празника бяха заместник-кмета на Община Гулянци Паскал Пиличев и представители на общинското ръководство и администрация.

Празничен Водосвет, молитва за здраве и благополучие на Дъбован и освещаване на курбана, извършиха Отец Пламен от Гулянци и местния свещеник Отец Марин. Млади и стари сведоха глави над запалени свещици с молба към Бога злото да заобикаля родното им село, близките им. Думите на отец Пламен „Когато носим Мъдрост, Вяра, Надежда и Любов в сърцата си, значи Бог живее в нас!” отекнаха над площада и развълнуваха всички, които се наредиха, за да бъдат поръсени със светена вода и да целунат кръста. След службата на хората беше раздаден курбана. Както и миналата година храната и напитките бяха дарени от местни бизнесмени и земеделски производители. Празника в центъра на Дъбован продължи с много музика и настроение. В програмата взеха участие самодейна група "Ехо от младостта" към пенсионерски клуб с.Дъбован, Трио ИСИ при читалище „П.Р. Славейков” гр. Гулянци и самодейци при местното читалище. Хората и ръчениците не заглъхнаха до късния следобед.