bg en
Новини > Първият учебен ден - празник за учители, ученици и родители

Първият учебен ден - празник за учители, ученици и родители

2013-09-16

  

Първият звънец за новата учебна година би днес за 812 ученика от община Гулянци. И в четирите общински училища учебния процес стартира нормално. Навсякъде са приключили текущите и освежителни ремонти.

СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци, СОУ „Асен Златаров” с. Гиген, ОУ „Христо Ботев” с. Милковица и ОУ „Христо Ботев” с. Брест посрещнаха своите възпитаници с тържества, които навсякъде започнаха с издигането на националния флаг под звуците на химна. Най-вълнуващ празника днес бе за първокласниците и техните родители. Общо 65 деца от община Гулянци прекрачиха за първи път прага на родното училище. Най-малките ученици получиха подарък книжка с лично послание от кмета на общината Лъчезар Яков. В поздравителен адрес до ръководствата, колектива и учениците, той пожела спорна и усмихната нова учебна година.

  

            По традиция част от честването на първия учебен ден в град Гулянци бе молитвата и водосвета за здраве и благоденствие, отслужени от отец Пламен Линков, както и тържественото преминаване на ученици и учители през огромен макет на шестица, с пожеланието това да е най-често писаната в дневниците оценка. Изглежда това пожелание има магична сила, защото една кратка справка показва, че и в четирите училища на общината средния успех е много добър. Същата справка обаче показва и една тъжна тенденция за намаляване на броя на учениците. През учебната 2003 – 2004 година са били обхванати 1181 деца, настоящата 2013 – 2014 учебна година започват 812. През миналата година броят им е бил 823. Училищните ръководства и колективи, подкрепени от местната власт, полагат усилия за справяне с този проблем и се стремят да направят учебните заведения максимално привлекателни за учениците. През изминалите години и месеци са извършени редица ремонти за подобряване на материалната база и условията в училищата. Реализират се проекти, чрез които да се ангажират децата в извънкласни дейности и да се задържи интереса им към училище.